Fuld fart fremad – traktortræk vinder nye fans

Fuld fart fremad – traktortræk vinder nye fans

22. feb 2018

Røgskyer, motorbrøl og herlige hestekræfter. For nogle er det en fornøjelse, for andre uforståeligt. Traktortræk er en sportsgren, de fleste har en holdning til, hvad enten de hader eller elsker det. 

Mens man kunne mistænke disciplinen for kun at have markante fanbaser i de mørkeste afkroge af Jylland, kunne noget tyde på, at sporten er på vej til at vinde indpas hos nye fans. Ja, måske endda nogle af dem, der før grinte godt i skægget over, at der kan være underholdningsværdi i at trække tonstunge vægte efter traktorer, der taber pusten.

Kigger man rundt omkring på mediefladen, pibler der artikler og reportager frem, der tager udgangspunkt i traktortræk. Lokalmedierne rapporterer fra begivenhedernes gang, når der kommer træk til byen. Endda de helt hippe, moderne medier som Vice Danmark ser sig ikke for gode til at dykke ned i, hvad det egentlig er for en fascinationskraft, der er på spil, når maskinerne slippes løs på markerne.

Og det er måske ikke så mærkeligt endda, for bag røgskyerne ligger mange af de samme elementer, man kender fra andre publikumsvenlige sportsgrene.

 

Stærkeste motor – størst status

 

Konceptet kan virke fjernt for dem, der ikke kender det. Hvorfor i alverden giver det mening at konkurrere i, hvilken traktor som kan trække et tungt legeme længst?

For udenforstående er der noget naturstridigt og måske ulogisk i en dyst, hvor det er reglen snarere end undtagelsen, at man mislykkes. Mislykkes med trækket på 100 meter – bedre kendt som full pull.

Alligevel falder brikkerne på plads, hvis vi vender blikket mod traktortrækkets historie - nærmere bestemt i tiden før 1920’ernes USA, hvor traktortræk første gang foregik med motoriserede maskiner. Indtil da konkurrerede landmændene rent faktisk i, hvem der havde den stærkeste hest. 

Lige så banalt det kan lyde, lige så åbenlyst er det derfor, at sportsgrenen tager udgangspunkt i noget så simpelt som status. Noget alle mennesker, om de vil det eller ej, definerer sig selv ud fra og på det ene eller andet niveau konkurrerer med omverdenen i.

 

Sportsgren efter alle kunstens regler

 

Traktortræk er som mange andre motoriserede sportsgrene i evig kontakt med teknologien, og hvad der rører sig inden for mekanik og motorer. Igennem årene har udviklingen gjort, at der - ligesom i almindelig motorsport - er kommet restriktioner på, hvordan traktorerne må være konstruerede.

Derfor er en stor del af tilløbsstykket også den symfoni af lir, gejl og udsmykning, der knytter sig til sportens hovedaktører: Traktorerne. De er ofte hjemmebyggede maskiner, der består af en god portion gamle bildele og kreative påfund.

Ligesom med de fleste andre sportsgrene handler det om at give publikum noget for pengene – hvad enten det er den flotte traktor, det vilde træk eller sågar en motor i opkog. 

Sammensætter man dét med pølser på grillen, kolde fadøl og et benzinforbrug, der forudsætter, at slaget går sin gang under åben himmel, kunne scenen til et traktortræk nemt være en fodboldkamp, der var flyttet fra stadion til pløjemarken.

Der er mange af de samme dyder på spil, som ved mange af de andre publikumsmagneter inden for sport, og måske er det grunden til, at traktortræk er ved at vinde større indpas – også hos mainstreamsegmentet.

Så hvad enten du har benzin i blodet eller aldrig har hørt om fænomenet før, kan du med ro i sjælen gøre det til en vane at tjekke kalenderen for traktortræk, når du samtidig sætter havemøblerne ud, skifter til sommerdæk og gør parat til at drøne ud i sommervejret.




Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


JonasJensen
JonasJensen (Kommerciel blogger)
Oprettet 19. feb
JonasJensen
JonasJensen (Kommerciel blogger)
Oprettet 28. dec 2023
Annonce